Senaste inläggen

Av kimsdogblogg - 5 mars 2015 20:43

   


Förra veckan hade människorvalparna något som kallas sportlov. Då var mattes valpvalp (barnbarn) här och vi hade jättekul. Hon delar mitt intresse, hon tycker också att det är jättekul med pinnar.


     


Av kimsdogblogg - 1 mars 2015 07:08

Vi var på fastlandet i förra veckan och hälsade på mattes släkt. En av mattes valpar, Moa, är särskild förtjust i att leka med mig.


 

Här ser ni hur hon försöker lära mig att slänga upp godis i luften och fånga det; men det går så där. Jag är bra på att slänga upp det i luften; men sämre på fånga det innan det ramlar ner på golvet.


 
  Hon förklarar för sin valp, hur man ska göra. Hur skulle det vara om hon förklarade för mig.


 

Först lägger hon upp det på nosen. Det går att lägga ganska många på min nos, för den är ju av den längre sorten.


 

Sen slänger jag upp det och det är då det skiter sig, om uttrycket tillåts. Alla godisar far åt olika håll och då är det svårt att sikta in sig på någon enstaka. Kanske borde hon försöka med én åt gången?


 

Till slut ger vi upp och jag får äta mig mätt i lugn och ro.


 

Efter den pärsen softar vi i soffan. Det är en av mina bästa grenar.


Av kimsdogblogg - 15 februari 2015 08:36

 


När jag var liten och korkad gillade jag att springa framför bilar och traktorer för att få dem att stanna. Matte sa att det är ingen bra lek - bilar är stora och starka och du är så liten.


 


Så för att jag inte ska bli överkörd av bilar, har matte lärt mig att så fort en bil närmar sig, måste jag lägga mig ner. Och eftersom jag är en border collie, så lyder jag.


 


Numera så sjunker jag ihop, så fort jag hör en bil, bara så där ”pluff”, som en sufflé, som tas ur ugnen för tidigt. Ofta hinner jag lägga mig, långt innan matte hör att en bil närmar sig; men så har hon ju inte heller min superhörsel.


Av kimsdogblogg - 12 februari 2015 11:37


... med mattes hjälp visserligen, men ändå.


 
   Porträtt av en hjälte
 


I söndags var vi uppe på klinten vid Halls Huk. Där ligger en gammal flygobservationsplats. Huset är uppköpt och är numera sommarbostad, så ingen var där nu på vintern. Ägarna har inhägnat trädgården, antagligen trött på alla som går in på tomten i tron att här gäller allemansrätten. Runt platsen hade de satt ett gunnebostängsel. En ungsvan hade landat innanför staketet och fick inte tillräckligt med plats för att få fart och därmed lyft under vingarna. En svan har ju vanligtvis ganska lång startsträcka - som en jumbojet ungefär och så mycket plats fanns inte.


 

Här ser ni hur svanstackaren försöker komma genom stängslet. Inga bilder finns från själva räddningen. Av förklarliga skäl kunde matte inte både fotografera och rädda svan samtidigt. En människostackare har ju bara två tassar.Svanen försökte hela tiden att komma ut, men fastnade ideligen i stängslet. Inte minst när vi närmade oss, blev den rejält stressad. Först tänkte matte gå ifrån platsen för att inte stressa svanen ytterligare; men så insåg hon att den förmodligen skulle svälta ihjäl där på platån. I stället hoppade matte över staketet och försökte fånga svanen, men det var inte så lätt. Den sprang runt och viftade med vingarna, så matte stressade den bara ytterligare.


Men då kom matte på att jag faktiskt har en yrkesutbildning, visserligen avsedd för får, men den går att applicera på andra djur också. Så då tog hon hjälp av mig, jag fick valla in svanen från motsatt sida, så att matte kunde få tag i den från sitt håll. Det låter kanske våldsamt, men så var det inte alls. Allt gick mycket lugnt till. Jag la mig lugnt framför den och medan svanen stod och höll koll på mig, fick matte tag i nacken strax bakom huvudet, så den inte kunde bitas och andra armen la hon runt kroppen. Sen bar hon ut den utanför staketet. Så fort den var fri flög den ut från klinten och utöver havet. Allt gick på mindre än 1 minut, snabbt och smärtfritt.


Kul att vi kan få användning för mina kunskaper.Av kimsdogblogg - 8 februari 2015 09:24

än är den borta.


 


Snön alltså.  Det är inte lätt att sköta sin hygien.


 

Jag brukar rulla mig i snön för att hålla pälsen i trim, men det är inte alltid den finns.


 

Då får jag ta till kalla avrivningar i havet och det är just vad det låter – kallt!


  


Av kimsdogblogg - 2 februari 2015 09:16

 


Nyligen var vi ute på en promenad i skogen bortom det stora stenbrottet i Slite. De stora truckarna kör från Cementen i Slite och ut till brotten i Filehajdar. Vägen de åker är nedsprängd i urberget. Till gagn för oss hundar och våra människor har de byggt en hängbro över truckvägen.


 

Glad sprang jag ut på bron i full fart, men sen… Halvvägs ute upptäckte jag avgrunden. Herre jisses, va det var högt. Långt ner till marken så in i…


 

Försiktigt gick jag på vacker tass tillbaka till matte.  Bättre fly än illa fäkta!


 


Av kimsdogblogg - 29 januari 2015 09:04

Nu är snön nästan borta snart igen. Synd för det är så praktiskt att rulla sig i det vita, pälsen blir ren, mjuk och glänsande.

   


Nu får jag åter börja att bada i havet i stället.


 


Tur att man inte är en badkruka.


 

Av kimsdogblogg - 25 januari 2015 11:52

Matte sitter och bläddrar i fotoalbumet (externa hårddisken) och titta vad hon hittade – en liten rävbebis. Visst ser den söt ut?


 

Fast den var så lagom söt, den försökte bita matte och fräste och spottade. Matte satte ner den och den sprang in i ljungen. Lika bra det, för jag vill vara mattes enda gullegris.


 

Ovido - Quiz & Flashcards